Waarom contentoptimalisatie méér dan SEO is

Auteur
Annefleur Di Bucchianico
Gecreëerd op: 25/05/2022 14:41
Laatst bijgewerkt: 21/06/2022 13:51

Als je op de term ‘contentoptimalisatie’ zoekt in een zoekmachine word je overladen met informatie, instructies en tips over het effectief inzetten van SEO. Logisch, want het is een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van jouw content. Maar contentoptimalisatie is meer dan dat. Want volgens onze benadering draait het optimaliseren van content ook om het optimaal inzetten én verspreiden van content. Hoe dat precies zit en hoe je daar zelf mee aan de slag gaat? Dat lees je hier. 

Waarom contentoptimalisatie meer dan SEO is

Contentoptimalisatie en SEO zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Logisch, gezien het feit dat Search Engine Optimization om optimalisatie van content draait om hoger in de zoekresultaten te ranken. Maar wel gericht op een specifiek doel: maximale resultaten behalen dankzij het organische zoekgedrag van jouw doelgroep. Het is zonder twijfel een zeer efficiënte wijze om, zonder al te veel kosten, goed te scoren met jouw content. 

Maar wat ons betreft is deze benadering incompleet. Content is een breed begrip. Waarom is contentoptimalisatie dat dan niet? Want door niet verder te kijken dan SEO bij het optimaliseren van jouw content, mis je grote kansen. Natuurlijk is de vindbaarheid van je content een belangrijk onderdeel als je jouw doelgroep effectief wil bereiken. Maar écht contentsucces behaal je pas als je jouw content ook proactief aanbiedt, in plaats van alleen te leunen op het zoekgedrag van jouw doelgroep. En daarom is SEO niet de enige vorm van contentoptimalisatie.

Wat is dan nog meer contentoptimalisatie?

Contentoptimalisatie in de breedste zin van het woord draait om het optimaliseren van alle resultaten van jouw content. Dat houdt in dat je alle kanalen optimaal benut voor verspreiding, maar ook inhoudelijk zoekt naar de ideale content voor jouw doelgroep. In het kort: contentoptimalisatie draait om het creëren van optimale content en het behalen van de best mogelijke resultaten dankzij optimale verspreiding. 

De manier van optimaliseren is natuurlijk ook volledig afhankelijk van de doelen die je wil behalen. Als jouw focus op meer merkbekendheid ligt, schiet je met SEO al tekort. En daarom is het goed om eens verder te kijken naar andere mogelijkheden voor optimalisatie. 

Dat gaat zoals gezegd ook om het actief én efficiënt verspreiden van jouw content via verschillende kanalen, met als hoofdrolspeler social media. Social media kanalen zijn ontzettend effectief als het gaat om jouw content bij de doelgroep onder de aandacht te brengen. En ook dat kun je optimaliseren. 

Optimaliseer je social media content voor bereik, clicks en interactie

Natuurlijk is de inhoud van de content die je deelt van groot belang. Deze content moet relevant, waardevol én uniek zijn wil je de doelgroep echt aanzetten tot de gewenste actie. Dat is de basis van succes. Zodra deze basis staat, kun je verder denken over de vervolgstappen om de verspreiding van je content zo effectief mogelijk aan te pakken. 

Dat begint natuurlijk al bij het kiezen van de juiste kanalen: waar is jouw doelgroep actief? En welke kanalen matchen qua eigenschappen het beste met jouw merk? Dat is waardevolle informatie die je vooraf vastlegt in jouw contentstrategie. Met andere woorden, de overkoepelende keuzes die betrekking hebben op jouw algemene gebruik van social media als onderdeel van contentmarketing. 

Door rekening te houden met bepaalde details kun je jouw social media content gemakkelijk naar een volgend niveau tillen. Dat wil zeggen, iedere post individueel optimaliseren voor de beste resultaten. En daar draait het wederom om het doel dat je voor ogen hebt. Wil jij bijvoorbeeld op Facebook een hoog bereik genereren met je post? Of wil je juist het gesprek aangaan op Twitter om interactie te creëren met je doelgroep? Ieder social media kanaal hanteert zijn eigen algoritme en afhankelijk daarvan kun je jouw social media posts optimaliseren. Daarvoor is het handig om te weten hoe de social media algoritmes voor ieder platform in elkaar steken.  

Zo kun je rekening houden met bijvoorbeeld de tekstlengte in je post. Waar je bijvoorbeeld op LinkedIn beter scoort met lange posts, ben je op Twitter natuurlijk al gebonden aan de korte en krachtige berichten. Daarnaast maakt ook het toevoegen van links en gebruik van (meerdere) afbeeldingen en/of video’s verschil. Maar ook hashtags en emoji’s kunnen je helpen bij het bereiken van jouw doelen. Of juist het weglaten daarvan?

Think smarter, not harder

Wil jij het algoritme verslaan en jouw social media posts gemakkelijk optimaliseren? Met onze Perfecte Post Calculator bepaal je gemakkelijk welke social posts op Facebook, Instagram en LinkedIn het beste scoren op basis van diverse criteria. Zo krijg je bijvoorbeeld direct inzicht in welke dagen de meeste clicks opleveren en of het gebruik van hashtags daadwerkelijk zorgt voor een groter bereik.

Zo ziet jouw perfecte social media post eruit

Met onze Perfecte Post Calculator ontdek je wat werkt voor jouw doelgroep!