Hoe verhoog je de CTR van organische zoekresultaten?

Gecreëerd op: 01/12/2021 14:12
Laatst bijgewerkt: 26/01/2022 16:23

Natuurlijk is het hartstikke fijn om te zien dat de content die jij hebt gemaakt op nummer 1 in de Google-zoekresultaten belandt. Nu gaan nóg meer mensen je content zien! Toch gelden de wetten van social media ook voor zoekmachines: veel bereik levert niet automatisch meer clicks op. Hoe zorg je ervoor dat mensen ook echt op jouw content gaan klikken in hun zoekresultaten? Dat is een heel andere tak van sport, die meer weg heeft van social copywriting dan van standaard SEO-taken. 

Waarom de Click-Through-Rate (CTR) van je zoekresultaten verhogen?

Veel content marketeers die zich richten op organisch verkeer naar hun content via zoekmachines, hebben als doel om nr. 1 posities in Google en Bing te behalen. Is dat gelukt, dan is de SEO-missie geslaagd. Toch volgt er nog één stap, die vaak wordt vergeten: het monitoren van het aantal clicks dat die hoge posities opleveren. 

Daar komt de zogenaamde CTR (Click-Through-Rate, ofwel doorklikratio) in beeld. Daarmee bereken je hoeveel procent van de mensen die een bepaalde zoekopdracht uitvoert, ook daadwerkelijk op jouw zoekresultaat klikt:

CTR formule

Hoe hoger je CTR, hoe meer clicks, hoe meer leadgeneratie, hoe meer business. Klinkt als een klok toch?

 

Welke zoekresultaten zijn geschikt om te optimaliseren?

Om uit te vinden welke content het meest geschikt is voor een CTR-optimalisatie, zijn twee factoren belangrijk om te onderzoeken:

1. Zoekvolume

De eerste factor is logisch: hoe vaker een bepaalde zoekopdracht wordt uitgevoerd, hoe meer potentie er is om te groeien. Andersom gezegd: je kunt wel optimaliseren voor een zoekopdracht die 10x per maand wordt uitgevoerd, maar dan ga je er dus maximaal 10 clicks op vooruit. Tenzij deze zoekopdracht zéér concreet is, doe je er goed aan om je te richten op zoekopdrachten met een hoog volume. 

2. Huidige CTR

Gemiddeld scoort een nr. 1 zoekresultaat zo'n 30% CTR. Vervolgens gaat het rap naar beneden; een nr. 5 zoekresultaat behaalt met moeite meer dan 3,5% CTR. In de grafiek hieronder hebben we de gemiddelden op een rij gezet voor 3 verschillende types zoekopdrachten. Om vast te stellen of het interessant is om jouw content voor organische CTR te optimaliseren, ga je de huidige CTR's achterhalen en die vergelijken met de benchmark in onderstaande grafiek. 

Je eigen CTR's kun je vergelijken met bovenstaande benchmark door in Google Search Console een relevante zoekopdracht te openen en te bekijken hoe jouw content daarop scoort. Neem dit voorbeeld:

hoge CTR

De gemiddelde positie is 1,2, waarmee we volgens de benchmark een CTR tussen de 15% en 30% mogen verwachten. De 49,1% die we in de praktijk scoren, zit daar ver boven. Hier valt dus niet zoveel meer aan te optimaliseren. Een ander voorbeeld:

 lage CTR

Deze content behaalde gemiddeld een positie van 5,8. Daarmee mogen we volgens de benchmark tussen de 2,8% en 3,8% CTR verwachten. Onze 1,1% zit er ruimschoots onder. Optimalisatie kan hier, zeker gezien het hoge zoekvolume, een enorm verschil maken.

 

Hoe verbeter je jouw zoekresultaten voor een hogere CTR?

We zagen hierboven al dat een hogere positie in zoekresultaten meestal samengaat met een hogere CTR. Je content is dan simpelweg prominenter in beeld, en heel eerlijk: wie komt er ooit op pagina 2 van Google? (laat staan 3, 4, etc.)

Toch gaat die logica niet altijd op...

Soms scoort lager gerankte content alsnog hogere CTR's. Dat verschil zit in de metatags. Dat zijn gegevens die je aan je content kunt toevoegen, zodat zoekmachines weten hoe ze je content moeten weergeven in zoekresultaten. Hoe aantrekkelijker en actiever deze metatags zijn beschreven, hoe hoger de CTR zal zijn. De bekendste en belangrijkste metatags? De metatitel en metabeschrijving.

Metatitel en metabeschrijving

Let op: dit hoeft dus niet de titel en beschrijving van je content te zijn. Het staat je zelfs volledig vrij om deze metatags aan te passen en ermee te experimenteren. Sommige marketeers zijn daar huiverig voor, omdat ze vrezen dat aanpassingen in metatags ertoe kunnen leiden dat hun content daalt in de zoekresultaten, met juist mínder clicks tot gevolg.

Een hardnekkig maar onwaar gerucht, volgens Google zelf. Het bedrijf gaf in 2009(!) al aan dat metatags niet worden gebruikt voor de ranking van zoekresultaten. Sterker nog, Google past zélf vaak metatitels aan (in zo'n 20% van de gevallen) als het denkt dat de titel irrelevant is voor de inhoud van je content. En als Google jouw titels mag veranderen, dan mag jij dat toch zeker ook?!

Zie metatags daarom als een vrij aanpasbare etalage voor je content, zoals een social media post dat bijvoorbeeld ook is. 

Hoe kun je daar nu het best mee aan de slag gaan?

1. Bedenk de vraag achter de vraag

Probeer allereerst te achterhalen wat de reden is dat jouw zoekresultaat in veel gevallen niet wordt aangeklikt. Biedt jouw zoekresultaat bijvoorbeeld wel echt een antwoord op de vraag achter de vraag? Als iemand bijvoorbeeld op 'social media plannen' zoekt, is hij dan op zoek naar een manier om social media in te plannen (als in: een contentkalender), of naar plannen voor social media (als in: een strategie)? Zelfs Google vindt het lastig om dit soort verschillen te begrijpen, en toont beide soorten content als resultaat

Zo zijn er veel zoekopdrachten voor meerdere interpretaties vatbaar. Door de vraag écht te begrijpen, en in de metatags te laten zien dat jij het beste antwoord biedt, kun je jouw CTR verhogen. 

2. Schrijf als een social copywriter

Veel vlotte contentmarketeers veranderen in grijze muizen zodra ze aan SEO werken. Ze lijken soms te denken dat ze vooral beschrijvend te werk moeten gaan, en proppen zoveel mogelijk relevante keywords in de beperkte ruimte van een metatag. Het gevolg? Een brij aan woorden die alles behalve uitnodigt om eens een door te klikken naar de content. 

Wat dat betreft kun je leren van de manier waarop je waarschijnlijk zelf al social media posts schrijft. Op social media schieten we namelijk in een compleet andere reflex. We beseffen daar dat een click niet vanzelfsprekend is. We weten dat we onze content moeten 'verkopen', dat we een publiek moeten verleiden om ervoor te zorgen dat ze verder willen lezen. Sterker nog, we gebruiken zelfs complete modellen om pakkende social media posts te schrijven

Wat houdt ons tegen om ook metatags zo aan te pakken? Niets. 

Dus niet:

slecht voorbeeld metatags

Maar:

Goed voorbeeld metatags

3. Beperk het aantal tekens

Inhoudelijk heb je complete vrijheid bij het schrijven van je metatags. Je doet er wél goed aan om het aantal tekens dat je gebruikt binnen de geldende normen te houden. Als je  het maximale aantal tekens overschrijdt, gaat Google zowel je titel als je beschrijving afkappen. Dat ziet er minder aantrekkelijk uit, en je boodschap komt natuurlijk veel minder sterk over. 

De best practice wat betreft het maximale aantal tekens is ongeveer als volgt:

Metatitel: hooguit 55 tekens
Metabeschrijving: Tussen 70 en 155 tekens

4. Voeg je keyword toe in de metabeschrijving

Hoewel een keyword in je metabeschrijving dus niets oplevert voor je positie in de zoekresultaten, valt je content ermee wél extra op. Als de gezochte term voorkomt in je metabeschrijving geeft Google jouw resulaat namelijk extra nadruk door de term vetgedrukt te maken.

Daarbij is het wel cruciaal dat je het keyword waarvoor je wil ranken op een natuurlijke manier in de tekst verwerkt. Dat wil zeggen dat de tekst prettig leesbaar moet blijven en nog steeds de lading moet dekken. Als je een 'misleidende' tag zou kiezen die niet past bij je content, gaat Google zoals eerder genoemd alsnog zelfstandig metatags genereren. 

Zo, dat waren alle tips. Je ziet: het optimaliseren van je organische CTR is een waardevolle aanvulling op je SEO-strategie, die verder reikt dan alleen een hoge positie in Google. Succes!

Optimaliseer ook je social media posts voor een hogere CTR

Lees onze learnings na een analyse van ruim 188.000 posts in deze gratis benchmark